Užívajte si dobrý spánok!

Ako vybrať správny matrac?

Ako si vybrať správny matrac?

Na trhu existuje veľa spoločností, ktoré vyrábajú a predávajú rôzne druhy matracov. Od latexových, cez penové, polyuretánové a tzv. memory matrace až po pružinové a taštičkové matrace. Ako si však správne vybrať z takej širokej škály produktov? Zorientovať sa na trhu a vybrať si pre seba ten najvhodnejší matrac, na ktorom chceme každý deň aspoň 10 rokov spávať, asi nevyberieme za niekoľko minút pátrania po internete alebo rýchlym vyskúšaním v predajni. Jestvuje však niekoľko odskúšaných vhodných rád, ktoré vám výber správneho matraca zjednodušia a pomôžu sa orientovať v množstve používaných materiálov pre komfortné a zdravé spanie. Pri výbere matraca je veľmi dôležité uvažovať najmä o jeho tvrdosti, pretože každý z nás preferuje inú tvrdosť. Taktiež dôležitým prvkom v matraci je jeho nosnosť a hlavne materiály použité v matraci. Cena sa samozrejme líši od množstva a druhu použitých materiálov a od faktu či spĺňa všetky požiadavky pre kvalitný a ničím nerušený spánok.

Ktoré matrace sú najlepšie?

Sme jedineční...najlepší matrac je ten, ktorý najlepšie spĺňa všetky vaše nároky a požiadavky. Spíte radi v chladnom alebo radšej v teplejšom prostredí? Vyhovuje vám mäkšie alebo skôr na tvrdšie lôžko, alebo vás trápi alergia?  Spíte radi na chrbte, na boku, alebo na bruchu? Radi si vykladáte nohy, prípadne čítate v posteli a nechcete sa trápiť s vankúšmi, aby ste sa mohli trochu dvihnúť? Nadmerne sa potíte? Možno máte individuálne požiadavky.... Pred nákupom posteľového systému povedzte o všetkých týchto zvykoch a potrebách predajcovi,  výber matraca bude jednoduchší. Pri skúšaní matraca si doprajte čas, riaďte sa svojím pocitom, pamätajte na to, že matrac nemáte na jednu noc a nech spĺňa vaše kritéria. Požiadajte predajcu, aby overil, či je vaša chrbtica počas ležania v prirodzenej polohe. Ak je všetko v poriadku, potom ste našli váš matrac.

Kde si môžeme matrace zakúpiť?

Matrace sa odporúča kupovať tam, kde existuje veľmi dobré poradenstvo a kde môžete vyskúšať rôzne druhy matracov s rôznou tvrdosťou a zložením (latexové, penové, taštičkové), aby ste si vybrali naozaj správne.

Mali by páry a manželia kupovať jeden matrac v celku, resp. rovnaké matrace?

Každý z nás má vlastné požiadavky na svoje lôžko, vyhovuje mu iná tvrdosť, pružnosť, či celkové zloženie. Niekto rád spí v chladnom prostredí, niekto sa viac potí, iný zase rád spí na mäkkom. Pri kúpe dvoch matracov dávajte pozor len na to, aby výška kupovaných matracov bola zhodná, resp. aby rozdiel v ich výške bol max.1 cm. Napriek tomu sú páry, ktoré uprednostňujú jeden spoločný matrac.Výhodou dvoch matracov v manželskej posteli je okrem možnosti individuálneho výberu aj lepšia manipulácia a flexibilita (dva matrace je napríklad možné polohovať nezávisle na polohovateľných roštoch).

Môžu matrace aj „liečiť“?

Na spánok a regeneráciu nášho tela vplýva viac faktorov. Matrace primárne neliečia, na to sú určené prístroje, rehabilitácia, prípadne  lieky, ale ich úlohou je spríjemňovať spánok a udržiavať chrbticu v správnej polohe.Matrac síce nemá liečivé účinky ale správny výber matraca dokáže zmierniť bolesti a zlepšiť celkovú kvalitu spánku.Na druhej strane však môže nekvalitný matrac naše zdravie poškodiť a zhoršiť, presne ako nevhodná strava či nedostatok pohybu.

Ako vyberať rozmery matraca?

Na matraci si človek potrebuje oddýchnuť a na to potrebuje dostatočný priestor. Dĺžka matraca by preto mala byť minimálne o 20 cm väčšia ako výška človeka. Šírka sa odporúča 90 cm, pre dvoj lôžko minimálne 160 cm. Výška matraca je takisto veľmi dôležitá, pretože od nej závisí ako dobre sa matrac prispôsobí telu. Minimálna výška by mala byť 16 cm, optimálna 20-25 cm, luxusná 30-36 cm, aby existoval dostatočný priestor na skopírovanie tela spiaceho človeka.

Existujú štandardné rozmery matracov?

V každej krajine sa „štandardné“ alebo typické rozmery lôžka o niečo líšia. V našom regióne strednej Európy sa považuje za štandardný rozmer jedného lôžka 90x200 cm, resp. 180x200 cm pri dvoj lôžku. Typické miery, ktoré sa takisto u nás predávajú sú 80x200 cm, 85x195 cm, 140x200 cm, 160x200 cm. V poslednej dobe sa za typicky rozmer začína považovať aj 200x200 cm a 200x220cm. Dôvodom je vyšší komfort a fakt, že priemerná výška populácie pravidelne rastie.

  1. Typy matracov
  2. Výber podľa tvrdosti
  3. Výber podľa ďalších kritérií
  4. Parametre v matracoch Vegas a ako ich čítať?
  5. Ako rozoznať kvalitný matrac?
+421 902 428 992
Navigácia