Užívajte si dobrý spánok!

Peny a penové jadrá v matracoch

activ-vzor.jpg

Matrace z kolekcie Activ (model A4, A5)

Ako sa vyrába pena pre matrace?

Pri postupe výroby sú najprv surové a spracované materiály prepravované pomocou čerpadiel a prostredníctvom separovaných potrubných systémov k miešacej hlave. Po agitovaní a zmiešaní všetkých komponentov sa zmes aplikuje na dopravný pás s nastaviteľnou šírkou. Dopravný pás sa pohybuje rýchlosťou medzi v rozpätí 3 - 9 m/min., a produkuje „nekonečný“ blok až do výšky 1 metra, ktorý je závislý na požadovanej hustote. Na konci výrobnej linky sú bloky rezané do dĺžok a uschované na ďalšie spracovanie.

 

Výhody penových matracov

Penové matrace sú veľmi praktické z pohľadu prepravy a manipulácie. Sú vyrobené z ľahkého materiálu, ktorý je možné aj vákuovo zabaliť a preto je preprava matracov omnoho úspornejšia ako je to u matracov latexových, či pružinových. To je aj hlavný dôvod, prečo sú dnes tieto matrace také populárne a prečo ich výrobcovia a predajcovia radi ponúkajú svojim zákazníkom. Penové matrace sa dobre prispôsobujú telu a niektoré druhy pien dokonca takmer dokonale rozkladajú tlak počas spánku, takže sú vhodné pre starších ľudí, alebo ľudí s citlivou pokožkou.

 

Nevýhody penových matracov

Napriek týmto dobrým vlastnostiam, penový materiál nie je vhodný ako jadro matraca.

Hlavne z dlhodobého hľadiska sa jeho ortopedické vlastnosti strácajú omnoho rýchlejšie ako u latexových, či taštičkových jadier matracov (u tzv. studenej peny je životnosť o niečo vyššia).

Materiál disponuje nižšou vzdušnosťou a časom sa v ňom usadzujú špiny a nečistoty, čo spôsobuje zápach a výrazne nižšiu hygienickú životnosť.

Pot, ktorý z nášho tela prechádza postupne celým matracom sa síce vyparí a odvetrá, zanechá však v jadre soli a nečistoty, ktoré telo vylučuje. To postupne spôsobuje upchávanie pórov penového jadra a zvyšujúcu sa vlhkosť vhodnú pre rozmnožovanie plesní a roztočov.

Penové materiály sú elektrostatické, to znamená, že akumulujú statickú energiu, ktorá negatívne vplýva na náš spánok. Tento nedostatok je problémom hlavne u citlivých ľudí a u detí do 4 rokov, ktorým sa penové matrace absolútne neodporúčajú.

Penové matrace sú lacnejšou alternatívou prírodného latexu. Nevýhodou viskoelastického materiálu alebo aj peny s pamäťovým efektom je obmedzovanie otáčania tela počas spánku. Preto nie je vhodné, aby viskoelastická pena disponovala vysokou hustotou (nad 70 kg/m3), resp. veľmi nízkou elasticitou (elasticita znamená, ako rýchlo sa materiál vracia do svojho pôvodného tvaru).

 

Na čo si dávať pozor?

Ak ste sa aj napriek tomu rozhodli pre kúpu penového matraca dbajte hlavne na zloženie materiálu a jeho hustotu. Ani príliš vysoká ani príliš nízka hustota nie je dobrá.

A keďže hustota vôbec neovplyvňuje tvrdosť samotnej peny, ďalším dôležitým údajom je práve tvrdosť v kPa (kiloPascal). Čím je číslo vyššie, tým tvrdší a tým aj menej prispôsobivejší penový materiál je. Všeobecne platí, že čím je tvrdosť nižšia, tým je materiál príjemnejší a prispôsobivejší.

Čo sa týka zloženia tak hlavným znakom kvality sú hlavne certifikáty Öko-tex Standard 100 a Europur, resp. Certipur.

Ako je to prípadom u ostatných materiáloch a výrobkoch aj tu existuje na trhu veľké množstvo cien a kvalít. Kvalita pamäťových pien nezávisí len od hustoty materiálu, ktorá ovplyvňuje hlavne životnosť, a od tvrdosti ale aj od tzv. elasticity. Keďže v noci každý zdravý človek zmení polohu spánku v priemere 40-60 krát, materiál, na ktorom ležíme by mal veľmi rýchlo reagovať na tieto zmeny, aby nedošlo k budeniu.

Elasticita znamená ako rýchlo sa pena vráti po stlačení do pôvodného tvaru. Čím je elasticita nižšia, tým dlhšie trvá jej návrat na pôvodné hodnoty. V poslednom období sa rozmnožili rôzne akcie 1+1 zdarma, ktoré nás presviedčajú o kúpe 2 matracov za cenu jedného. Neverte im!

Ani u jednej takejto akcie (dokonca ani na výstavách nábytku pred očami verejnosti a médií) nie je možné zistiť reálnu cenu výrobku pred akciou, keďže sa jedná o umelo vymyslené a nadhodnotené matrace. A keďže na Slovensku funguje trhová ekonomika, takéto akcie by boli pre výrobcov likvidačné.

Ani tie najkvalitnejšie penové matrace nedosahujú ortopedický efekt taštičkových matracov. Ak penový matrac, tak vyberajte minimálne tzv. studenú penu, nie obyčajný polyuretán.


Penové matrace Vegas - kolekcia AKTIV

Komfortná pena Vegaflex®

Komfortná pena Vegaflex® (hustota - 25 kg/m3, tvrdosť 4 kPa) bola vytvorená priamo na výrobu ortopedických matracov. Je to za studena vyrobená pena s dobrými ortopedickými vlastnosťami, je priedušná a ľahká, čo umožňuje veľmi dobrú manipuláciu. V matracoch značky VEGAS je použitý prvotriedny penový polyuretán. Pena sa okrem taštičkového matraca modelu F3,  a modelov kolekcie Activ (A4, A5) používa aj v ostatných pružinových a taštičkových matracoch ako ochrana pružinového a taštičkového jadra (viď. obr.).

x-frame.jpg

 

 

Vysoko elastická pena Vegaflex PRO®

VEGAFLEX PRO® je vysoko elastický materiál s vylepšenými vlastnosťami a vysokou úrovňou komfortu (hustota - 30 kg/m3,tvrdosť 3 kPa). Materiál vytvorený špecialistami VEGAS má vďaka svojmu unikátnemu zloženiu zvýšenú elastičnosť a dlhovekosť.

Štruktúra VEGAFLEX PRO® je rôznorodá, jednotlivé bunky majú rôzny tvar a hrúbky stien, vďaka čomu reagujú na zaťaženie rôzne. Keď je zaťaženie malé, pracujú len malé póry s malou hrúbkou stien a naopak v prípade veľkého zaťaženia prichádzajú na rad väčšie bunky s hrubšími stenami. Takto sa dosahuje pocit jedinečného komfortu, ktorý matracom zo štandardných polyuretánových pien chýba. Tento materiál je použitý v kolekcii Activ v modeli A4.

Viskoelastická pena MemoryFoam

pamatova-pena.jpg

Polyméry, z ktorých je vyrobený viskoelastický materiál MemoryFoam(hustota - 50 kg/m3, tvrdosť 1,5 kPa, elasticita 40), reagujú na váhu i teplo – pri izbovej teplote disponuje tento materiál vlastnosťou, ktorá v matraci umožňuje maximálne znížiť tlak na telo a zabezpečiť rovnomernú podporu počas spánku vďaka tomu, že sa materiál dokonale prispôsobí kontúram tela ležiaceho človeka.

Viskoelasticita znamená, že materiál vykazuje vlastnosti kvapaliny- viskozitu a zároveň vlastnosti pevných látok – pružnosť. Vďaka viskozite plynulo „omýva“ obrysy tela a dokonale sa im prispôsobuje rovnako, ako keď tekutina prijíma formu nádoby, do ktorej je liata.

Váha tela sa na viskoelastickom matraci rovnomerne rozkladá po celom povrchu, čím sa znižuje napätie nie len svalstva, ale i stavcov. Umožňuje tým úplne uvoľnenie svalstva. Pri znížení záťaže prijíma materiál svoj pôvodný tvar. MemoryFoam tiež znižuje tlak na krvné ciev. Nekladie telu odpor a tak oddych na takom matraci dáva jedinečný pocit „stavu beztiaže“.

Záruka na materiál je 3 roky, životnosť 10 rokov.

Materiál MemoryFoam nájdete ju použitú v penovom matraci z kolekcie Aktiv – model A5, okrem toho aj v kolekcii Comfort – v modeli F6, v kolekcii Modern – v modeli M2, v kolekcii Exclusive je použitá v matraci model X1. Spomínané modely patria k mäkším matracom v našej ponuke.

Latex like (Like a latex)

latex-like.jpg

Latex like je penový materiál, pocitovo podobný prírodnému latexu. Vďaka vysokej hustote a pružnosti v kombinácii s mäkkou elasticitou je to materiál s dlhou životnosťou a odolnosťou voči intenzívnym zaťaženiam.

Štruktúra materiálnu na 50% pozostáva z otvorených buniek, čo zabezpečuje dobrú cirkuláciu vzduchu a tým aj vzdušnosť a vynikajúce hygienické vlastnosti materiálu. Má vysokú životnosť, dobre odoláva teplotným zmenám aj intenzívnej záťaži. Poskytuje rovnaký komfort ako prírodný latex: je mäkký, elastický a zároveň pevný, výborne sa prispôsobuje tvaru tela.

Materiál Latex like používame pri výrobe matracov kolekcie Modern – model M2, kolekcie Exclusive – model X1, X5, kolekcie Activ – model A5.

Aquagel

aguagel.jpg

Penový materiál najnovšej generácie s prídavkom chladivého gélu, ktorý udržuje optimálnu povrchovú teplotu na spanie. Materiál s pamäťovým efektom prináša pocit, že obaľuje telo spiaceho človeka. Eliminuje tlak na svaly, kĺby a žily podporuje tým krvný obeh a okysličovanie buniek. Človek má na ňom pocit beztiaže.

Kvapôčky gelu dodávajú viskoelastickej pene schopnosť termoregulácie: gel prijíma a udržiava teplo, čím zachováva teplotu povrchu matraca počas spánku o 1-2°C nižšie ako je teplota tela. Pri pôsobení hmotnosti a teploty tela sa ideálne prispôsobuje individuálnym líniám, podporuje relaxáciu chrbtice a zabezpečuje jej anatomicky správnu oporu. Nevyvíja tlak na cievy, svaly a kĺby, umožňuje voľný krvný obeh a okysličovanie buniek.

Aquagel je použitý v matracoch VEGAS v kolekcii Exclusive – konkrétne v modeli X5.

+421 902 428 992
Navigácia