Užívajte si dobrý spánok!

Latex a latexové jadrá

(Modely kolekcie "ecolatex": L1, L2, L3, L4, L5, L6)

Ako sa latex vyrába?

latex_original_colour.jpg100%-ne latexové jadrá matracov sú vyrábané zmesou syntetického a prírodného latexu (získaného z kaučuku). Latex sa vyrába dvoma spôsobmi: Dunlop a Talalay. Namixovaná zmes syntetického a prírodného latexu sa naleje do napred pripravenej kovovej formy. Následne sa v peci pri teplote nad 100°C spracuje (Dunlop proces). Pri procese "Talalay" sa navyše z latexovej zmesi vytiahne nadbytočný vzduch a zmes sa zmrazí na -30°C. Rozdiel v kvalite latexu, ktorý sa vyrába spôsobom Dunlop alebo Talalay nie je. Avšak "Talalay" latex je mäkší a o niečo priedušnejší. Dôležitým údajom pri latexovej pene je okrem jej hustoty aj pomer čistého prírodného latexu a syntetického latexu. Podiel prírodného latexu (alebo kaučukového mlieka) môže byť až 98%.

 

Výhody

latex_2.gifMatrace vyrobené zo 100%-ného latexu majú prírodnú elasticitu, vynikajúcu prispôsobivosť ľudskému telu a výnimočne dlhú životnosť. Počas spánku zostáva chrbtica vo vodorovnej, prirodzenej polohe a ramená, panva a kolená nie sú vystavené nadmernému zaťaženiu. Tento efekt sa dosahuje vďaka špeciálnym mäkším zónam v oblasti ramien a kolien a niečo tvrdším a pevnejším zónam pod panvou. Latex dosahuje maximálnu bodovú elasticitu, pretože neobsahuje žiadne tlakové body. Vyrába sa s otvorenou bunkovou štruktúrou, čo zaručuje jedinečnú termoreguláciu a vzdušnosť. Čím sú tieto bunkové otvory väčšie, tým je pocit mäkkosti počas spánku vyšší. Latex väčšinou obsahuje niekoľko zón tvrdosti, a tým zabezpečuje dokonalý pocit oddychu počas spánku. Je veľmi odolný a má excelentné nosné vlastnosti, ktoré sú dôležité práve pre jadrá matracov. Prírodný latex vyrábaný z kaučukového mlieka bez ďalších umelých prímesí má najlepšie ortopedické a fyziologické vlastnosti. Latex je hypoalergénny a jeho antibakteriálne vlastnosti zabraňujú šíreniu baktérií, plesni a roztočov a taktiež neabsorbuje prach. Preto tento druh materiálu odporúčame klientom s respiračnými problémami. Prírodný latex je vynikajúcou výplňou matracov.

 

Nevýhody

Kvalitné latexové matrace majú kvôli vysokej hustote latexu vysokú hmotnosť a preto sú ťažko manipulovateľné (latexové matrace v rozmere 90x200cm majú hmotnosť okolo 33 kg). Napriek výbornej cirkulácii vzduchu a odvádzaniu vlhkosti, nie je latexové jadro tak vzdušné ako pružinové alebo taštičkové jadro, čo spôsobuje vyššiu "hrejivosť" matraca. Pri riedkom latexe, či zmesi latexu a iných pien (hydrolatex, waterlatex,...) dochádza k zvýšenému opotrebeniu a preležaniu materiálu už po niekoľkých rokoch. Latex s príliš vysokým podielom prírodného latexu začína časom tvrdnúť a drobiť sa.

 

Na čo si dávať pozor?

100%-ná latexová pena je v prvom rade prírodný produkt a je zdravotne nezávadná. Neobsahuje žiadne látky podporujúce karcinogénne ochorenia. Latexová pena je trvácnejšia než polyuretánová pena. Dôležitým údajom pri latexovej pene je jej hustota. Hustota latexovej peny sa u matracov pohybuje zväčša od hodnoty 55 kg/m3, pričom rozdiel v latexovej pene a jej vlastnostiach je markantný už pri zvýšení hustoty o 5 kg/m3. To znamená, že čím je hustota latexovej peny použitej v matraci vyššia, tým je latexový monolit pevnejší, nedrobí sa, má lepšie ortopedické vlastnosti a je trvácnejší ( „nevyleží sa tak rýchlo ako PUR pena“, ktorej hustota sa pohybuje od 25 - 35 kg/m3). Samozrejme aj tu platí, že vyššia hustota latexu znamená vyššiu cenu. Na druhej strane vyššia hustota znamená aj vyššiu tuhosť materiálu. Preto napríklad latex s mernou hmotnosťou 55 kg je pocitovo mäkší ako latex s hmotnosťou napr. 65 kg. Latex sa vyznačuje vysokou bodovou elasticitou, čo znamená, že presne podopiera a kopíruje tie časti tela, ktoré to potrebujú. Umelé zložky v latexe ako PUR pena (napríklad tzv. vodný latex, ktorý obsahuje len minimálny podiel latexovej peny) síce znižujú cenu výrobku no taktiež aj jeho kvalitu, trvácnosť a ďalšie pozitívne vlastnosti.

Latex v matracoch Vegas

Spoločnosť Vegas používa vo svojich výrobkoch 100%-ný latex s objemovou hustotou 65 kg/m3. Materiál nie je napúšťaný žiadnymi cudzími, chemickými látkami, preto je jeho farba prírodná, krémovo biela a nie žltá. Latexové monolity obsahujú 3, resp. 5 zón rozloženia hmotnosti. Latex použitý v matracoch Vegas je otestovaný nemeckou testovacou agentúrou LGA na 225.000 stlačení, čo zodpovedá životnosti približne 20 rokov. Pri teste stratil materiál len nepatrné percento svojej váhy a odolnosti voči zaťaženiu.

 

Latexová doska

latexova-doska.jpg

-       Mäkký, hygienický dobre vetrateľný materiál

-       Zabezpečuje pružnú podporu chrbtice

-       Dodáva matracu pružnosť

-       Výška dosky je 3 cm, a hustota 65 kg/m3

-       Je použitá v matracoch Vegas v kolekcii Comfort – model F2, F5,v kolekcii Modern – model M3, v kolekcii Exclusive – model X2, X3, X6, v kolekcii Ecolatex – model L2, L3, L4.

 

LatexPro latex-pro.png

-       Nový druh prírodného latexu, v ktorom jedinečné  vlastnosti prírodného materiálu sú znásobené niekoľko krát. Zvýšená hustota a elasticia LatexPro vytvára špeciálnu mikroklímu a osobitý komfort lôžka

-       Výška dosky je 5 cm, a hustota 70 kg/m3

-       Je použitý v matracoch kolekcie Ecolatex – model L5 (t. j. monolit z hustejšieho LatexPro), L6, kolekcie Ecxlusive – model X4, X7

 

Climalatex climalatex-1.jpg

-       druh latexu so zosilnenou perforáciou a zlepšenou vlastnosťou odvodu vlhkosti. Má reliéfny tvar čím sa dosahuje mikromasážny efekt, a 7 zón tvrdosti. Dokonale sa prispôsobuje obrysom tela, uvoľňuje záťaž a zabezpečuje spiacej osobe maximálny relaxáciu. Vďaka špeciálnemu tvaru znižuje povrchový tlak na telo a zvyšuje bodovú elasticitu matraca.

-       odoberá prebytočné teplo spolu s vlhkosťou a zabezpečuje spánok v príjemnom prostredí

-       jeho hustota a výška je ako pri latexovej doske.

-       Climalatex je použití v kolekcii Modern – model M1, M3, v kolekcii Exclusive – model X2,

 

Latexový monolit latex-mon1.jpg

-       Jednodielny latexový blok so zónami rôznych stupňov tvrdosti. Výrazná zonácia sa dosahuje použitím otvorov rôznych priemerov a umiestnenia. Tým je zabezpečené optimálne rozloženie zaťaženia a vysoký ortopedický efekt matraca.

-       V našich matracoch je použitý v kolekcii Ecolatex, konkrétne v modeloch L1, L3, L4,  sú vyrobené na základe trojzónového latexového monolitu s výškou 14 cm (hustota 65 kg/m3, a model L5 je vyrobený na základe sedemzónového latexového monolitu z hustejšieho Latexu Pro (70 kg/m3) s výškou 18 cm

-       Záruka na latexové monolity je 10 rokov!

 

Latex Softgellatex-soft-gel-1.jpg

-       klasický prírodný latex zo spenenej šťavy kaučukovníka Hevea vylepšený pridaním unikátneho chladivého gelu SoftGel. Mikrogranuly gelu vytvárajú pre spánok ideálnu mikroklímu, pri ktorej človek rýchlejšie zaspáva a regeneruje svoju energiu.

-       Rovnomerné kvapôčky gelu dodávajú latexu schopnosť termoregulácie a vytvárajú ideálnu mikroklímu lôžka: gel prijíma a udržiava teplo, čím zachováva teplotu povrchu matraca počas spánku o 1-2°C nižšie ako je teplota tela;

-       Rovnomerne rozkladá tlak po celom povrchu matraca a rýchlo sa prispôsobuje každej polohe spiaceho

-       Má všetky vlastnosti klasického latexu, mäkkosť, pružnosť, vzdušnosť a hygienickosť a zabezpečuje fyziologicky správnu podporu tela

-       Hustota a výška ako pri latexovej doske

-       Je súčasťou matracov v kolekcii Modern – model M1, M4, v kolekcii Exclusive, X3, X7

 

+421 902 428 992
Navigácia