Užívajte si dobrý spánok!

Nechcete, aby malo vaše dieťa skoliózu? Vyberte mu správny matrac pre každý vek.

Chcete vášmu dieťaťu zabezpečiť najlepší spánok pre jeho zdravý vývoj? Čo hrozí detskej chrbtici, ak bude dieťa spávať na nesprávnom matraci? Prečo by deti nemali spávať na matraci pre dospelých? A ktorý je to ten "správny" matrac pre dieťa?

Malé deti trávia vo svojej postieľke väčšinu času a zdravý spánok výrazne ovplyvňuje ich vývoj. Správnym výberom matraca môžete predísť neskoršiemu zlému držaniu tela dieťaťa a nezdravému zakriveniu chrbtice. Správny matrac je kľúčový najmä vo veku do 4 rokov dieťaťa, keďže práve v tomto veku sa ich telíčko a chrbtica rýchlo vyvíjajú.

https://blog.matrace-vegas.sk/na-zdravom-spanku-vasich-deti-zalezi-vyberte-ten-spravny-matrac/

Aj keď sa jednotlivým materiálom budeme v článku venovať podrobnejšie, určite vždy siahnite po prírodných materiáloch s vynikajúcimi ortopedickými vlastnosťami, ktoré zabraňujú prežívaniu roztočov či plesní a chránia zdravý spánok našich najmilších. Detské matrace by nemali byť vyrobené z PUR peny, pretože PUR pena je riedky materiál s nízkymi ortopedickými vlastnosťami, ktorý akumuluje statickú elektrinu, čo pôsobí na spánok veľmi rušivo.

Správne rozmery matraca

Do detskej postieľky pre našich najmenších (od 0 do 4 rokov) je najpoužívanejším rozmer 120×60 cm, prípadne 140×70 cm alebo niečo medzi - 125×65 cm. Väčšinou sa v týchto rozmeroch vyrábajú aj postieľky, preto sa ich držte aj pri výbere matraca. Rozmery matraca by sa mali presne zhodovať s rozmermi postieľky.

Hrúbka matraca

Dôležitá je aj hrúbka, či výška samotného matraca. Väčšinou je pri malých deťoch postačujúca hrúbka 6-10 cm. Nič sa nestane, ak zvolíte matrac hrubší ako 12 cm, no v prípade, že by ste chceli používať monitor dychu, je možné, že jeho snímacia doska, umiestnená pod matracom s väčšou hrúbkou, nič nezachytí.

Tvrdosť matraca

U tých najmenších sa príliš mäkký matrac určite neodporúča. Keďže bábätká zvyknú najčastejšie spať na brušku, na mäkkom matraci by sa mohli zadusiť. Ani pri začiatkoch chôdze v postieľke nie je dobré, ak sa dieťatku zabárajú nohy do mäkkého materiálu. Pre takéto malé dieťa je najlepšia stredná tvrdosť. Príliš tvrdý matrac môže spôsobovať problémy v podobe preležanín a otlakov. Matrac by mal chrbtici dieťaťa poskytnúť dostatočne pevnú oporu, nikdy by ho však nemal tlačiť. Vieme, že nájsť tú správnu tvrdosť môže byť náročné, preto vám veľmi radi s výberom pomôžeme.

Materiál matraca

Pre deti do 6 rokov je nevhodný matrac z pamäťovej peny. Dieťa v tomto veku neustále rastie, vyvíja sa a musí sa naučiť správne držať chrbát, čomu pamäťová pena „bráni“ tým, že sa chrbtu prispôsobuje. Pamäťová pena, ako aj zónové matrace, sú materiály vhodné pre dospelých. Matrace s anatomickým zónovaním sa pre deti neodporúčajú, nakoľko zóny podopierajú nesprávne partie tela. Zónovanie je navrhnuté tak, že najväčší tlak je v bedrovej oblasti a smerom k okrajom slabne. Deti potrebujú pevnú oporu chrbtice a jednotnú ložnú plochu – bez zónovania.

Naopak vhodným materiálom detských matracov sú kokosové vlákna. Matrace s kokosovou doskou majú antialergické a antibakteriálne vlastnosti, dokážu odvádzať vlhkosť, sú optimálne tvrdé, pružné a majú dobrú životnosť. Pri impregnácii dosky latexom je jej životnosť ešte vyššia. Nemusíte sa báť ani taštičkových matracov. Do detských postieľok je vhodný aj 100% latex s hustotou 65 kg/m3 - prírodný materiál s ortopedickými vlastnosťami, ktorý zabraňuje tvorbe plesní a hodí sa aj pre alergikov.

A čo deti v predškolskom veku?

Pri starších deťoch, od 4 do 6 rokov, stále platí, že matrac by mal byť strednej až vyššej tvrdosti. Rovnako ako u menších detí, ani v tejto vekovej skupine neodporúčame matrace so zónovaním a z pamäťovej peny. Zmena nastáva pri veľkosti postele, a teda aj veľkosti matraca. Ideálny pre predškolský vek je rozmer 140x70 cm (pre posteľ aj matrac). Mnoho rodičov však v tomto veku kupuje posteľ klasických rozmerov 200x90 cm, aby dieťaťu vydržala niekoľko rokov. V takomto prípade sa rozmerom postele prispôsobujú aj rozmery matraca, ktorý s dieťaťom vydrží o čosi kratší čas ako posteľ a bude ho treba po opotrebovaní vymeniť za nový. V tomto veku treba dbať aj na výber správneho vankúša.

Pre zdravý spánok školákov a adolescentov

Čím je dieťa staršie, tým viac sa výber matraca stotožňuje s výberom pre dospelého človeka. Jednou z mála odlišností je tvrdosť. V školskom veku (6-12 rokov) ešte stále odporúčame tvrdší matrac bez zónovania. Môžete však už uvažovať aj o pamäťovej pene, ktorá bola pri menších deťoch nevhodná. Avšak, pri výbere matraca z pamäťovej peny pre predškoláka, by hrúbka peny nemala byť viac ako 1 cm. Ak ste sa rozhodli pre pamäťovú penu u teenegera / adolescenta, hrúbka tejto vrstvy by mala byť max. 2 cm.

Vo všetkom ostatnom pri výbere platia podobné kritéria ako u dospelých. Čo sa týka veku nad 18 rokov, netreba viac dbať na hrúbku vrstvy pamäťovej peny, keďže chrbtica sa už nevyvíja. Ak máte doma školáka či adolescenta, vyberajte matrac podľa ich váhy a stavby tela. Môžete zvážiť aj kúpu obojstranného matraca s jednou tvrdšou a jednou mäkšou stranou. Keď dieťa vyrastie, stačí matrac otočiť podľa potreby.

Snímateľný poťah pre každý vek

Či už ide o najmenšie dieťa alebo teenegera, odporúčame kúpu matraca so snímateľným poťahom, ktorý môžete ľahko odzipsovať a hodiť do práčky. Pravidelné pranie poťahu vytvára zdravé hygienické podmienky pre nerušený spánok vášho dieťaťa. Pri najmenších bude samozrejme pranie poťahu častejšie, no aj pri väčších deťoch a adolescentoch snímateľný poťah rozhodne oceníte. Pri výbere matraca je dobrým krokom obrátiť sa na overených predajcov, ktorí majú certifikáty kvality, zaručujú prvotriedne služby a dokážu vám poskytnúť kvalitné rady.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele či iného vybavenia spálne?

Neváhajte a kontaktujte nás.

+421 902 428 992
Navigácia