Užívajte si dobrý spánok!

Bolí vás chrbát? Samé to neprejde, chrbtici treba pomôcť

Trápia vás bolesti chrbta alebo kĺbov? Nedokážete si v posteli nájsť polohu, v ktorej by ste zaspali? Máte stuhnutý chrbát, tŕpnu vám ruky alebo sa budíte na úporné kŕče v nohách?

Všetky tieto a mnohé ďalšie ťažkosti môžu vychádzať z toho, že vaša chrbtica sa v spánku jednoducho nevie uvoľniť a zregenerovať sa po celodennej činnosti. Je neustále v napätí, stavce a platničky sa namáhajú, chrbtové svaly sa na obranu stiahnu a stuhnú, čím zatláčajú na nervy a spôsobujú tŕpnutie a bolesť. Ak sa v tomto stave vôbec nejako vyspíte, určite to nie je ten pravý osviežujúci a energiu dodávajúci spánok, aký si zaslúžite.

V dnešnej rýchlej dobe chceme všetci fungovať naplno, ako to však dosiahnuť, keď sa nám nedá poriadne spať? Väčšina ľudí najčastejšie siahne po zdanlivo najľahšom a bohužiaľ najhoršom riešení - po tabletkách od bolesti, na uvoľnenie svalov či proti kŕčom a pridajú si aj tabletky na spanie. Tie bolesť potlačia a spoľahlivo vás „oťapia“, ale chrbtica ďalej trpí a jej stav sa zhoršuje. Až kým napríklad pri nejakom pohybe nevyskočí alebo nepraskne platnička. Sú ľudia, ktorí pre bolesti už nedokážu spať v polohe ležmo. A čakajú na operáciu... Nuž a operácia chrbtice nie je slepé črevo, ktoré vám urobia na vrátnici, je to vždy riskantný zásah s neistým výsledkom. Nemusí to však zájsť až takto ďaleko, existuje aj iné riešenie.

Prečo naša chrbtica neposlúcha (alebo my neposlúchame ju)?

Aby sme našej chrbtici dopriali to, čo potrebuje, musíme vedieť, ako vlastne funguje. Možno vás to prekvapí, ale chrbtica miluje pohyb. Je to totiž kĺbový systém, ktorý prosperuje najlepšie vtedy, keď sa hýbe. Stačí pár dní bez pohybu, napríklad týždeň v posteli s chrípkou, a už môžete cítiť negatívne dôsledky. Sedavé zamestnanie, alebo niekoľkohodinová práca v jednej polohe, ako majú napríklad šoféri, kozmetičky, zubári a mnohé iné profesie, to je presne to, čo našu chrbticu namáha a ničí. Potom stačí, ak sa zohnete do kufra auta po tašku s nákupom alebo chcete zdvihnúť na ruky vášho potomka, a „sekne“ vás v chrbte. Bolesť obrovská, perspektíva na najbližšie týždne hrozivá. Ako tejto katastrofe predísť?

Čo je to neutrálna poloha chrbtice

Pamätáte sa ešte, ako nám rodičia alebo v škole neustále opakovali: „Vystri sa“? Mysleli to dobre, pretože narovnaná chrbtica je v tzv. neutrálnej polohe, alebo inak povedané v tvare písmena „S“, kedy zvládne najviac záťaže bez poškodenia. Preto keď sa budete najbližšie zohýbať po nákup v aute, skúste to. Vystrite sa, zatiahnite brušné svaly a s narovnaným chrbtom sa ohnite v bedrách, nie v chrbtici. Podobne pri sedení za počítačom – sadnite si čo najviac dozadu na stoličku a vystrite sa. Možno to zo začiatku vydržíte len pár minút, ale časom to bude lepšie.

A čo so spánkom? Ako dosiahnuť neutrálnu polohu, aby si chrbát počas noci skutočne oddýchol a nebolel? Pozrite sa na matrac, na ktorom spíte – možno nie je pre vás ten pravý. Môže byť príliš mäkký, takže sa vaše telo doňho prepadáva a chrbtica sa ohýna do tvaru „C“, ktorý jej najviac škodí. Prípadne je príliš tvrdý, priveľmi tlačí na kosti a kĺby a chrbát sa nevie uvoľniť. Je to akoby ste aj v noci stále cvičili alebo nosili ťažké bremená. Pozrite si tabuľku odporúčaných hodnôt tvrdosti a zvážte výmenu matraca, aby ste svoj stav ďalej nezhoršovali.

Pri prehliadke matraca si tiež všimnite, či nie je preležaný - ťažko určiť do akého písmena skrúca vašu chrbticu takto poškodený matrac, ale ideálne „S“ to určite nebude. Skrátka, ak sa v posteli necítite pohodlne a telo vám to dáva najavo bolesťou, neodkladajte výmenu matraca - chrbát sám od seba neprestane bolieť a určite nechcete, aby bolel ešte viac.

Matrac, ktorý by si vybral náš (nielen boľavý) chrbát...

… je taký, ktorý pri každej polohe v spánku čo najviac udrží chrbát v neutrálnej polohe. Človek v spánku mení polohy približne 40 – 60 krát za noc. Telo sa tak vyhýba preťaženiu jednotlivých častí, pretože ako sme už spomínali, stále tá istá statická poloha chrbtici vadí. Ak máte problémy napríklad s krížami, odborníci odporúčajú spať na boku, prípadne na chrbte s podložkou pod kolenami. Pri bolestiach hrudnej alebo krčnej chrbtice je vhodná poloha na chrbte alebo na boku s ortopedickým vankúšom. Spať na bruchu je „tabu“. Problém je, že v tejto polohe telo prirodzene klesá hlbšie do matraca, kvôli čomu sa chrbtica prehýba do neprirodzeného tvaru, čo môže viesť až k nekvalitnému spánku a ranným bolestiam. Lenže aj do tejto polohy sa telo môže pokojne pretočiť bez toho, aby sme o tom vedeli. V podstate sa v spánku vrtíme ako kolovrátok, ako teda zabezpečiť neutrálnu pozíciu chrbtice?

Túto úlohu najlepšie zvládajú špeciálne ortopedické taštičkové matrace, ktoré rovnomerne podporujú každú časť vášho tela. Taštičkové matrace využívajú systém nezávislých pružín, takže stlačením jednej pružiny sa okolité nedeformujú. Chrbtica sa tak v spánku nachádza v správnej a zdravej „S“ polohe nezávisle od toho, či spíte na boku, na chrbte alebo na bruchu. A to je presne to, čo chceme dosiahnuť. Výborné ortopedické vlastnosti majú aj latexové matrace. Ak sa už s chrbtom liečite, požiadajte o odporúčanie vášho lekára alebo fyzioterapeuta, ktorí najlepšie poznajú váš zdravotný stav.

Aby ste urobili pre svoje zdravie maximum, ponúkame vám službu 111 dní na skúšku alebo si môžete požičať hociktorý model na 14 dní a skúšať, či je pre vašu chrbticu ten pravý.

Bolesť chrbta nie je „povinná“ v žiadnom veku, nemusíte ňou trpieť, ani keď už nie ste najmladší. Ideálne je predísť jej, výhra je zbaviť sa jej a potešujúce je zmierniť ju a nezhoršovať - to všetko dokáže nový matrac. Neváhajte a kontaktujte nás.

+421 902 428 992
Navigácia