Užívajte si dobrý spánok!

Ako v staršom veku zlepšiť kvalitu spánku a neskončiť v nemocnici?

Blížite sa do seniorského veku a cítite, že už sa vám nespí tak dobre ako kedysi? Trápia vás bolesti chrbtice a kĺbov alebo ranná stuhnutosť?

Máte rodičov, ktorí sú už v staršom veku, alebo sa staráte o ležiacich seniorov a chcete pre nich ten najlepší matrac?

Keď má človek 18, je plný sily a zdravia, svaly a kĺby má pružné, takže sa dobre vyspí aj na lacnom tenkom matraci. Skúste si ale predstaviť, ako by sa vám na takom nekvalitnom matraci spalo dnes? A ako v 60-tke? To už by ste sa naozaj zahrávali so zdravím a mohli po pár týždňoch skončiť v nemocnici.

Na čo by ste teda mali dbať pri výbere matraca vo vyššom veku?

https://blog.matrace-vegas.sk/matrac-pre-seniora/

Výška matraca

Matrac pre seniorov by mal byť vyšší, aby bolo vstávanie z postele ľahšie. To isté platí aj s výškou postele. Ak by bola príliš nízko, starším ľudom môže spôsobiť veľké problémy pri vstávaní. Pri zohľadňovaní výšky matraca sa môžete riadiť jednoduchým pravidlom: hrana matraca by mala siahať presne pod zadok dotyčného / dotyčnej, aby bol tlak na bedrá pri vstávaní minimálny.

Tvrdosť matraca

Príliš tvrdé matrace pre seniorov neodporúčame. Ľudia vo vyššom veku sú oveľa citlivejší a v prípade bolestí kĺbov či svalov, môže tvrdý matrac túto situáciu len zhoršiť. Na príliš tvrdom matraci môže tiež dôjsť k nedokrveniu končatín alebo tŕpnutiu rúk, v dôsledku čoho sa spánok prerušuje a telo sa nedostatočne regeneruje. Ak ste však zvyknutí spávať na chrbte a tvrdší matrac vám vyhovuje, vyskúšajte strednú tvrdosť. Vyhnete sa tak prílišnej tvrdosti, no tiež spánku na mäkkom.

Vo všeobecnosti sú pre seniorov vhodnejšie mäkké matrace, ktoré netlačia na telo, ale sa mu prispôsobujú. Ak ste k tomu naučený spávať na boku, mäkký matrac dokáže dobre zabrániť tlaku na telo.

V súčasnosti však existuje možnosť aj pre nerozhodných. Matrac dvojitej tvrdosti, ktorý má z jednej strany iný stupeň tvrdosti ako z druhej. Vďaka tomu je univerzálnejší – dá sa v prípade potreby jednoducho otočiť a vy tým získate matrac s odlišnými vlastnosťami.

Poťah matraca

Rozhodne snímateľný a prateľný. Na to si pri výbere matraca dajte pozor. Zabezpečíte tak matracu lepšiu hygienu. Premýšľať môžete tiež nad chráničom matraca, ktorý matracu zabezpečí o level vyššiu ochranu. Naša kolekcia chráničov na matrace Protect je osobitne navrhnutá tak, aby chránila váš matrac pre škodlivými vonkajšími vplyvmi (mechanické opotrebovanie, špina, nadmerná vlhkosť,…).

A čo materiál?

Matrac z pamäťovej peny

Obľúbenou voľbou sú tiež matrace z pamäťovej peny. Majú množstvo vlastností, ktoré sú vhodné aj pre starších ľudí. Dokážu dobre rozdeliť váhu človeka a prispôsobiť sa jeho telu. Pomáhajú znižovať tlak na bolestivé miesta a uľahčujú tak nočný spánok.

Latexový matrac

Priaznivou voľbou je aj matrac latexový, ktorý má podobné vlastnosti ako pamäťová pena, no je o niečo pevnejší. Vhodný je najmä pri bolestiach chrbtice, no tiež aj ako prevencia pred ich vznikom.

Veľa starších ľudí má rôzne zdravotné problémy a môže sa stať, že sú na lôžko pripútaní. V takomto prípade určite odporúčame antidekubitné matrace, ktoré zabraňujú vzniku preležanín, vyskytujúcich sa práve v týchto prípadoch. Ide o špeciálne zdravotné matrace, ktoré svojimi ortopedickými a inými vlastnosťami uľahčujú seniorom dlhodobý pobyt na lôžku, umožňujú prekrvenie tela a poskytujú oporu svalom aj chrbtici.

Máte otázky, chcete poradiť s výberom matraca, postele, či iného vybavenia spálne? Neváhajte a kontakujte nás.

+421 902 428 992
Navigácia