Užívajte si dobrý spánok!

Nedostatok spánku v tehotenstve? Neohrozujte vaše bábätko

Čakáte bábätko a máte problémy so spánkom? Chcete vedieť, ako si čo najviac uľaviť od bolesti chrbta a bedier? Alebo ako vybrať najlepší matrac pre dieťatko? Poradíme vám!

Vedeli ste, že až 80% žien trpí počas tehotenstva občasnými poruchami spánku? Hoci bežne spánok nie je až taká veda, dobre a kvalitne sa vyspať je pre mnohé budúce mamy výkon hodný Nobelovej ceny. Tehotenstvo znamená pre ženský organizmus mnoho zmien. Od nevoľností, ktoré nám nedajú spať, cez „futbalistu“ v brušku akurát, keď treba spať, až po nemožnosť zavrieť oči aspoň na pár minút v náročnom poslednom trimestri. Pritom kvalitný spánok je pre vaše zdravie, psychickú pohodu a najmä pre správny vývoj vášho dieťatka nesmierne dôležitý.

Jedným z veľmi nebezpečných dôsledkov nekvalitného spánku je riziko predčasného pôrodu. Zlý alebo nedostatočný oddych narúša správne fungovanie imunitného systému, ktorý je v tomto období dvojnásobne zaťažovaný. Organizmus sa dostáva do stresu, čo môže v tele spustiť zápalové procesy, ktoré priamo súvisia s predčasným pôrodom alebo s nízkou pôrodnou hmotnosťou dieťatka. Nepodceňujte preto problémy so spánkom s tým, že to je len "pár nevyspatých nocí, to dospím". Na dospanie „dlhu“ z jednej hodiny strateného spánku potrebujeme ďalšie štyri. Kde ich vziať?! Nie, nič na svete nie je dôležitejšie ako vy a vaše zdravé bábätko.

Čo môžete urobiť pre lepší spánok

  • vyhýbať sa stresu
  • zdriemnuť si aj počas dňa a večer ísť spať skôr
  • mať kvalitné pohodlné lôžko na spanie

V prvých mesiacoch, alebo v prvej polovici tehotenstva, bruško spánku neprekáža a môžete ležať, ako ste zvyknutá. Zásady výberu správneho matraca sa nelíšia od „bežného“ nákupu, nájdete ich napríklad v tomto článku. Čím je bábätko väčšie, spanie na bruchu je úplne nevhodné a poloha na chrbte môže byť problémom kvôli vyššiemu tlaku na vnútorné orgány a chrbticu. Podľa niektorých štúdií je najlepšie spať na ľavom boku, pretože táto poloha údajne zlepšuje krvné zásobenie bábätka, znižuje riziko predčasného pôrodu, aj frekvenciu nočného vstávania na toaletu. Aj tu však platí zásada – počúvajte vaše telo a spite tak, ako je vám to pohodlné.

Prečo tehotenský vankúš

Vaše pohodlie najmä ku koncu gravidity zvýši tehotenský vankúš. Je to skvelá a overená pomôcka na spanie počas tehotenstva aj po ňom. Je vyrobený z pamäťovej peny, takže sa dokonale prispôsobí vášmu telu a uľaví namáhanej chrbtici. Poskytne vám dokonalú oporu, vďaka čomu sa dobre vyspíte a pokojne na ňom môžete relaxovať aj cez deň. Je multifunkčný, takže sa z neho po pôrode stane vynikajúca pomôcka pri dojčení a dá sa použiť aj ako zábrana v postieľke pre bábätko. Vyberte si taký, ktorý má vymeniteľný poťah, aby ste ho mohli ľahko dať oprať spolu s obliečkami. Zvážte aj výber podľa veľkosti, aby sa vošiel do vašej postele, a váš partner nemusel skončiť na gauči.

Pssst, konečne spinká!

Bábätko po narodení trávi polovicu dňa spánkom, počas ktorého jeho telíčko rýchlo rastie a ďalej sa vyvíja. To vyžaduje veľmi veľa energie, ktorú musí doplniť práve kvalitným spánkom. Určite nie je jedno, na čom spinká - zabudnite na babské rady typu: „malé dieťa sa vyspí na hocičom“. Dieťatko si na nevhodnom matraci nebude vedieť nájsť dobrú polohu na oddych, čo vám dá okamžite najavo neustálym plačom. Správny matrac je kľúčový najmä pre vývoj jeho chrbtice a mal by mu poskytovať oporu a stabilizovať chrbátik počas spánku. Pre bábätká je preto lepší tvrdší matrac ako mäkký. Mäkké povrchy na spanie sú nebezpečné aj preto, lebo zvyšujú riziko náhleho úmrtia novorodencov. Pevnosť matraca otestujete jednoducho – zatlačte na matrac v strede a na okrajoch. Keď ho uvoľníte, mal by sa okamžite vrátiť do pôvodnej polohy.

Druhým kritériom výberu by malo byť zdravé prostredie bez škodlivín. Vyberte preto matrac, ktorý je čo najviac ekologický, vyrobený z prírodných materiálov, je hygienický a ľahko sa čistí. Samozrejmosťou je snímateľný a prateľný poťah. Určite neodporúčame dávať pod dieťatko igelitovú fóliu ako ochranu matraca, matrac musí dýchať! Naopak, veľmi dobre vám poslúži chránič na matrac.

Dobrou voľbou je aj obojstranný matrac – s tvrdšou stranou pre dojčatá a o niečo mäkšou stranou pre batoľatá. Niekedy sa im hovorí aj „dvojstupňové“ matrace. Po prvých narodeninách dieťaťa jednoducho prevrátite matrac z dojčenskej strany na stranu pre batoľa a budete si istá, že vaše dieťatko spí znovu na tom najlepšom.

+421 902 428 992
Navigácia