Užívajte si dobrý spánok!

Výber matraca na mieru

Bolesti chrbtice (zdravotné problémy)

Ak je problém s hornou časťou chrbtice, odporúča sa tvrdší matrac, ktorý dôkladne podoprie boľavú časť chrbtice. Pri opačnom probléme, čiže s dolnou časťou chrbtice je dobré vyberať mäkší matrac. Lepšie sa prispôsobí výraznému ohybu chrbtice v oblasti obličiek a tým pomáha lepšie rozložiť tlak a zmierňovať bolesť.

Ak je pacient dlhodobo ležiaci, alebo ak je pohyb na matraci nežiaduci odporúča sa vybrať matrac s vysokoelastickou vrstvou, ktorá sa výborne prispôsobí tlaku a zabraňuje v pohybe tela.

Spávame viac na boku, alebo na chrbte?

Počas spánku sa prirodzene otáčame, preto je skôr dôležitejšie v akej polohe zaspávame. Ak naša najčastejšia poloha počas zaspávania a spánku je na chrbte, vyberáme z tvrdších matracov. V prípade častého spánku na boku je vhodnejšie si zaobstarať mäkší matrac, pretože ten dokáže lepšie kopírovať telo v oblasti panvy a ramien.

Pracujeme fyzicky alebo psychicky?

Aj fakt ako a koľko sa počas dňa pohybujeme má vplyv na výber správnej tvrdosti matraca. V prípade fyzickej a náročnej práce je vhodné vyberať tvrdší matrac, na ktorom sa telo poriadne uvoľní (pre aktívnych športov platí to isté). Opačné platí pre ľudí so sedavým zamestnaním, pre ktorých je vhodnejší mäkší matrac. Ten lepšie kopíruje telo a pomáha odstraňovať napätie a bolesti spôsobované celodenným sedením.

Intenzita potenia

Ak patríme k populácii s vyššou potivosťou, je potrebné vyberať z matracov s vysokou vzdušnosťou a s použitím prírodných materiálov. Tie sú pórovitejšie a lepšie sa prevetrávajú. Odporúčajú sa taštičkové matrace s latexovou vrstvou prípadne latexové matrace. Zároveň je dobré vyberať matrace so špeciálnou poťahovou úpravou, ktorá zabezpečuje lepší odvod vlhkosti. Ten je dôležitý hlavne z dôvodu eliminácie plesní, rozmnožovania roztočov a rôznych baktérii

Podklad pod matracom

Ak je pod matracom pevná doska, alebo pevný (nepružný) rošt odporúča sa pružinový matrac. V prípade výberu penového alebo latexového matraca na pevný podklad je problémom nižšia vzdušnosť týchto matracov a zároveň chýbajúca pružnosť, čím dochádza k výrazne vyššiemu opotrebeniu matracov. Na pružný lamelový rošt je možné položiť akýkoľvek matrac. V prípade položenia pružinových matracov na lamelový rošt by sme mali vyberať z kvalitných roštov, ktoré majú väčší počet lamiel (28 a viac). Matrac je lepšie podopretý a viac spolupracuje s roštom a tým nedochádza k deformácii jadra.

+421 902 428 992
Navigácia